Shtator 15, 2019

reklama kryesore bar
reklama kryesore bar

Sot Shqipërinë e qeveris Rilindja me në krye Edi Ramën, jo PS-ja

Sot Shqipërinë e qeveris Rilindja me në krye Edi Ramën, jo PS-ja

KMA NEWS / Një nga drejtuesit kryesor të programit amerikan për luftën kundër korrupsionit në Shqipëri, për mes një analize të shkurtër na paraqet rreziqet që i kanosen Ballkanit nga ndikimi rus i cili po përpiqet të përçajë në një farë mënyre Bashkimin Europian.

Lexoni analizën e plotë nga: Jeton G. Skënderi

Nje analize qe mendoj se do ti ndihmoj Rilindjes, jo partise Socialiste (sepse personalisht mendoj se tani qeveris Rilindja me ne krye Edi Ramen) jo partia Socialiste…….
Mendoj se konflikti në Siri dhe Irak ka dëshmuar se Rusia po përpiqet të militarizojë krizën e refugjatëve dhe të përçajë Bashkimin Evropian.
Ky qëndrim i Moskës ka krijuar përplasje mes Rusisë dhe Perëndimit. Aq me pak edhe mbi përpjekjet e Moskës për të ushtruar ndikim në Ballkan:
Gjithsesi edhe për ndikimi rus në Serbi, ku qeveria ka deklaruar synimin për të qëndruar neutrale në përplasjet mes Rusisë dhe Perëndimit, duke thënë se mund të ndërtojë marrëdhënie konstruktive me të dyja palët.
“Mendoj se kryeministri Vuçiç ka mbajtur qëndrim shumë të fortë, duke i rezistuar presionit rus. Presioni rus është shumë i ndryshëm nga presioni amerikan. Ne (pra Administrata Amerikane) nuk duam gjë nga Serbia, thjesht duam që të bëhet një demokraci më funksionale. Ndërsa Rusia do të ketë një ndikim dominues, gjë që krijon një sfidë shumë të vështirë. Mund të them se përgëzoj faktin që kryeministri Vuçiç i ka rezistuar presidentit Putin, por e kuptoj se ndodhet përballë një presioni të konsiderueshëm dhe duhet të tregohet shumë i kujdesshëm”.
Në këto kushte, mendoj se kanë rëndësi përpjekjet amerikane për t’iu kundërvënë mesazhit rus, pasi një pjesë e madhe e ndikimit të Moskës vërehet në media:
“Mendoj se nëse Serbia mund të qëndrojë apo jo neutrale varet në një masë të madhe nga veprimet e Vladimir Putinit. Shumë nga aktet e presionit që po ushtron Rusia mbi Serbinë lidhen me median, me informacionin, me propagandë. Prandaj duhet t’u kundërvihemi veprimeve të tilla me punën e agjencive si Zëri i Amerikës, Radio Evropa e Lirë që mund të shërbejnë për t’iu kundërvënë mesazhit rus”.
Lidhur me Malin e Zi, personalisht mendoj se ndikimi rus është i kufizuar më së shumti tek investimet ekonomike, dhe se malazezët e kanë bërë të qartë prirjen e tyre perëndimore:
“Nuk besoj se ka ndonjë dyshim se Mali i Zi siguroi antarësim në NATO, pasi pjesa më e madhe e malazezëve mbështesnin me forcë aderimin në NATO. Prandaj nuk shoh ndonjë influencë ruse që të ndikojë tek zhvillimet politike në vend. Ajo që shoh është pronësi ruse, rusë që kanë prona në Mal të Zi. Këtë e di, pasi shoh shumë rusë të shëndoshë, që pijnë duhan, të veshur me kostume të ngushta banjoje në Mal të Zi. Pra e di që ka ndikim të ndjeshëm ekonomik nga rusët. Por nga ato që di për këtë vend sharmant(nga ku kam preardhjen time)
është se Mali i Zi do integrim evropian dhe se antarësimi në NATO u mbështet nga shumica dërrmuese e popullatës”

About The Author

Related posts