Dhjetor 08, 2019

reklama kryesore bar
reklama kryesore bar

Ish ministri Manjani: Qeveria PS-PD, qëllim i kahershëm i këtyre dy partive

Ish ministri Manjani: Qeveria PS-PD, qëllim i kahershëm i këtyre dy partive

KMA NEWS / Për ish-ministrin e Drejtësisë Ylli Manjani qeveria e re që pritet të miratohet të hënën në Kuvend mes Partisë Socialiste dhe asaj demokratike është një qëllim i kahershëm i këtyre dy forcave. Në një analizë krejtësisht të tij, ku Manjani thekson se është e pa ndikuar nga interesa politike, ai shprehet se një qeveri e tillë vetëm ndërkombëtarisht duartrokitet, pasi duhet një qeveri e fortë politikisht që të përballojë negociatat me BE-në për anëtarësim.

Por për Manjanin në qeveri e tillë e parë në kontekstin lokal, pra brenda Shqipërisë, një qeveri PS-PD do të amnistonte çdo hetim ndaj politikanëve për të shkuarën e tyre.

“Jo se një qeveri tjetër do bënte namin, por duke pasë përplasje politike do kishte më shumë presion publik. Një qeveri PS -PD pa dyshim do ishte një presion i fortë për të mos hetuar asnjë politikan”- shkruan ish-ministri i Drejtësisë Ylli Manjani.

Analiza e plotë e Ylli Manjanit

Qeveria PS-PD.

———–

Pa dyshim që është krejt e mundshme që pas qeverise PS-PD-LSI, të krijohet qeveria PS-PD.

Justifikimi është i fortë. Duhet një qeveri e fortë politikisht që të përballojë negociatat me BE për anëtarësim. Negociatat, faktikisht janë të vështira, por ende kjo shërben si pretekst si për PS ashtu edhe për PD.

Zbatimi i reformës në drejtësi, të paktën në fazën fillestare të saj do të kërkonte një mbështetje politike të plotë. Ku ka më mirë sesa një qeveri PS-PD për këtë gjë.

Ndërkombëtarisht një qeveri e tillë do ishte e duartrokitur. Është fakt që faktori ndërkombëtar këto kohë është sjellë si “dashnorë” të stabilitetit më shumë sesa nxitës i demokracisë.

Gjermanët veçanërisht do ta pëlqenin shumë këtë formulë.

Pra mundësia e një qeverie PS-PD eshtë reale.

Pyetja që shtrohet është si do të duket Shqipëria nën një qeveri të tillë?

  1. Do të kishim një Republikë me Parlament që thjesht punëson deputetë. Parlamenti s’do kishte asnjë kontroll mbi punët e Republikës. Qeveria PS dhe PD do vendoste për çdo gjë.
  2. Oponenca politike (se opozitë s’mund të thuash dot më) do ishte thuajse e zhvlerësuar sepse do prodhohet jashtë sistemit politik. Kjo lloj oponence mund të nxisë vetëm reagime momentale, por jo ndikim në vendimmarrjen e shtetit.
  3. Sistemi politik shumë partiak mund të marrë goditje. Alternativa do jetë bi-polariteti politik. Ky është qëllim i kahershëm i PS dhe PD. Problemi është se bi-polariteti shton arrogancën në politikë dhe pë pasojë edhe konfliktin. Një sistem i tillë politik humb përfundimisht cilësinë e të bërit politikë ( jo se sot ka, por kështu humbet edhe mundësia).
  4. Do të amnistonte çdo hetim ndaj politikanëve për të shkuarën e tyre. Jo se një qeveri tjetër do bënte namin, por duke pasë përplasje politike do kishte më shumë presion publik. Nje qeveri PS -PD pa dyshim do ishte një presion i fortë për të mos hetuar asnjë politikan.
  5. Cilësia e zbatimit të ligjshmërisë në vend do ishte jo fort e lartë. Natyrshëm, një qeveri që ka fortë të “legalizojë” edhe shkeljet e Kushtetutës, shkeljen e ligjit se ka për gjë.
  6. Menaxhimi publik dhe i buxhetit, vecanërisht borxhit do ishte brenda një cikli të mbyllur dhe pa ju nështruar llogaridhënies.
  7. Pa dyshim që mbëtetësit e të dy partive do të “qetësoheshin” në fillim, por nuk do jenë gjithnjë ashtu. Ky koalicion mund edhe të provokojë destabilitet në këtë këndvështrim.

Këto janë disa prej simptomave që unë nuk po i etiketoj as si “të mira” e as si “të këqija”. Secili i sheh sipas këndveshtrimit të vet.

Por një koalicion i tillë është i mundshëm. Do ti shërbejë qartësisht PS dhe PD, më shumë sesa vendit!

Do ti shërbejë stabilitetit që duan zyrtarët, por qartësisht jo demokracisë që duan shqipëtarët!

Shpresojmë për më mirë!

P.S. Kjo është një analizë krejt e imja dhe në maksimumin tim më tē mirë e pa ndikuar nga interesa politike.

 

 

About The Author

Related posts