Mars 24, 2019

reklama kryesore bar
reklama kryesore bar

Ambasada Ruse: Nuk kemi ndërhyrë në zgjedhjet në Shqipëri

Ambasada Ruse: Nuk kemi ndërhyrë në zgjedhjet në Shqipëri

KMA NEWS / Ambasada Ruse në Tiranë ka reaguar sot për shkrimin e botuar në median amerikane, ku jepeshin disa të dhëna për ndërhyrjen e Rusisë në zgjedhjet parlamentare në Shqipëri.

Në reagimin e Ambasada thotë se parimet e Rusisë nuk lejojnë ndërhyrjet në punët e brendshme të një shteti tjetër.

Gjithashtu, Ambasada thekson se shkrimi i botuar në revistën amerikane “Mother Jones” është një trillim i radhës.

REAGIMI I PLOTË I AMBASADËS RUSE

Reagim në lidhje me shkrimin e botuar në revistën amerikane “Mother Jones”

Kemi vënë re një artikull të publikuar më 6 mars në uebsajtin e revistës amerikane “Mother Jones” dhe të ribotuar nga disa gazeta shqiptare, për gjoja ndërhyrjen e Rusisë në zgjedhjet parlamentare të 2017-s në Shqipëri.

Materiali në fjalë përbën një trillim të radhës krejtësisht absurd, i cili ngjall keqardhje të thellë dhe nuk meriton komente të hollësishme. Spekulime të tilla janë pjesë e kontekstit të një fushate të pistë mediatike që është iniciuar nga mediat perëndimore kundër Rusisë. Qëllimi është i qartë: të imponohet një përceptim i shtrembëruar i vendit tonë dhe të minohen zhvillime të mundshme pozitive në bashkëpunimin midis Rusisë dhe Shqipërisë.

Theksojmë se ndryshe nga disa vende perëndimore, Rusia i përmbahet fort parimit të mosndërhyrjes në punët e brendshme të shteteve të tjera, përfshirë edhe Shqipërinë. Konfirmojmë edhe një herë gatishmërinë për komunikim dhe bashkëpunim të hapur me të gjitha forcat politike të Shqipërisë në interes të përparimit të dialogut dypalësh.

Shpresojmë gjithashtu që mendimi i autorëve amerikanë nuk përkon me qëndrimin e redaksive të mediave shqiptare, të cilat e kanë ribotuar artikullin e lartpërmendur”.

SHKRIMI I REVISTËS AMERIKANE “MODHER JONES”:

A përdorën rusët sistemin politik të SHBA për të ushqyer mosmarrëveshjet politike në Ballkan? 

Nga David Corn, Hannah Levintova, Dan Friedman

www.motherjones.com

Pagesa e 24 marsit nga Biniatta Trade dhe kontrata e Muzin me Biniatta Trade secili i parapriu dorëzimit të tij origjinal në Departamentin e Drejtësisë. Kjo ngre pyetjen pse ai nuk e ka përfshirë Biniatta Trade në atë regjistrim fillestar. Një zëdhënës i Muzin thotë se “më vonë u bë e qartë” për Muzin se puna e tij nën kontratën e Tregtisë Biniatta në të vërtetë “përfitoi PD-ja dhe jo interesa komerciale” dhe kjo çoi Muzin në përfundimin se ai duhej të regjistrohej në Departamentin e Drejtësisë si agjent i huaj për Tregtinë Biniatta.

Muzin, megjithatë, nuk pranoi të shpjegojë se çfarë ndryshoi në lidhje me punën e tij për Biniatta Trade. (Muzin më 8 maj 2017, u regjistrua me Kongresin si lobist për Biniatta Trade. Sipas zëdhënësit të tij, ai paraqiti kërkesën për të ruajtur aftësinë për të bërë lobim të ardhshëm për firmën).

Për ta qartësuar: Muzin njoftoi se kishte marrë 675,000 dollarë për punën e tij ndaj PD-së – shumë më tepër se 75,000 dollarët në kontratën fillestare me PD-në. Por një pjesë e regjistrimit të ndryshuar të Muzin ishte në kundërshtim me kontratën e bashkangjitur midis firmës së tij dhe Biniatta Trade.

Depozitimi deklaronte se Partia Demokratike e Shqipërisë (jo Biniatta Trade) ishte entiteti që kishte bërë pagesën prej 500,000 $ për Muzin. Megjithatë, ishte kontrata me Biniatta Trade (jo kontrata me PD-në) që përfshinte një tarifë prej 500,000 dollarësh.

Dhe për t’i bërë gjërat më të zymta, pak pasi Muzin paraqiti dosjen e tij të ndryshuar, PD-ja i tha Rrjetit Ballkanik të Gazetarisë Investigative se nuk kishte “marrëdhënie financiare” me Biniatta Trade dhe kishte paguar Muzin me vetëm 25,000 $ – domethënë që 500,000 $ nuk kishin ardhur nga partia. Zëdhënësi i Muzin-it thotë se lobisti ka raportuar pagesën me saktësi.

Por kush është prapa Biniatta Trade, kompania skematike skoceze? Kjo është zemra e misterit. Ka pak informacion në rekordet publike për firmën, por një përmbledhje e të dhënave në dispozicion zbulon lidhjet me Rusinë.
Biniatta Trade ka një faqe interneti me pamje të përgjithshme që, në anglishte të varfër, thotë se është “një furnizues i klasit më të mirë botëror në industrinë e agro-industrisë, tekstilit dhe materialeve artificiale që specializohen në prodhime tekstili me cilësi të lartë për sporte”.

Kjo faqe thotë se kompania i shërben më shumë se 300 bizneseve botërisht”. Megjithatë, një kërkim në Google nuk prodhon asnjë të dhënë për ndonjë aktiviteti tregtar të këtij lloji nga Biniatta Trade. Faqja e internetit e saj përmban një listë të klientëve, duke përfshirë edhe Nightwood, një biznes i vogël në Brooklyn që shet orendi shtëpiake dhe tekstile të përgatitura në dorë. Por Ry Scruggs, bashkëpronar i Nightwood, thotë se ajo kurrë nuk ka dëgjuar për Biniatta Trade. Kompania e përmendur në një kontratë gati 1 milion $ me Nick Muzin nuk ka lënë shumë gjurma publike.

Sipas të dhënave të korporatave britanike, Biniatta Trade ndodhet në një adresë në Edinburg që përdoret nga 727 kompani të tjera. Numri britanik i telefonit i listuar në faqen e tij të internetit nuk funksionon. Por ky numër telefoni është gjithashtu i shënuar si numri i kontaktit për një faqe interneti të quajtur 2Love.Club, një “shërbim takimesh online ndërkombëtar” që ofron “gra të bukura ukrainase për takim dhe martesë.”

(Ky nuk është një faqje tradicionale për njohje, pasqyron gra, kryesisht si në të 20-të dhe 30-të, për klientët meshkuj që mund të zgjedhin).

Kur një gazetar i Mother Jones telefonoi numrin e telefonit ukrainas për 2Love.Club, njeriu i cili u përgjigj duke folur në rusisht tha se numri ishte për një person privat, jo një shërbim takimesh. Një kërkesë me e-mail për informacione dërguar nga Mother Jones në faqen e Biniatta Trade nuk u përgjigj.

Faqja e internetit për Biniatta Trade, sipas drejtorisë WHOIS të faqeve të internetit, u regjistrua nga një rezident në Odessa, Ukrainë, me emrin Alexey Nikitin. Emaili i tij i listuar është [email protected]com. Siç ndodh zakonisht, një kompani e quajtur Global Delta Trade, që thotë se është e vendosur në Dubai, ka një faqe interneti që i ngjan shumë Biniatta Trade dhe përdor gjuhë pothuajse identike për të përshkruar veten si një “furnizues tekstil i klasit botëror dhe materialesh artificial dhe pajisjesh elektronike” që i shërben” më shumë se 300 bizneseve botërisht”. Lista e klientëve të saj është pothuajse identike me atë të Biniatta Trade. Një kompani tjetër, Blackshire United, e cila është e bazuar në Edinburg, ka një faqe interneti që i ngjan atyre të Global Delta Trade dhe Biniatta Trade dhe përfshin të njëjtin formulim dhe një listë të ngjashme klientësh. Scruggs thotë se firma e saj e orendive shtëpiake, e cila gjithashtu është e listuar si një klient nga Global Delta Trade dhe Blackshire United, nuk ka lidhje me ato firma.

Një kërkim në Google nuk prodhon asnjë informacion për asnjërën nga Blackshire United ose Global Delta Trade përveç regjistrimeve të korporatave të tyre. Dhe ekzistojnë edhe dy kompani të tjera me bazë në skocei me uebfaqe të ngjashme – Contoform LP dhe West Berton Impex LP – që gjithashtu nuk duket se kanë ndonjë regjistrim të tregtisë aktuale publike.

Pra, duket sikur Biniatta Trade ka qenë pjesë e një grupi të kompanive që krijojnë faqet e internetit për të cilat pretendojnë të jenë të përfshira në tregtinë komerciale, por nuk angazhohen në ndonjë biznes që lë gjurmë publike.

Dhe kohët e fundit, gazeta Herald e Glasgow raportoi se Biniatta Trade “nuk ka arritur të zbatojë ligjet kundër pastrimit të parave nën të cilat ajo kishte deri në gushtin e shkuar detyrimin të zbulonte pronarët e saj ose të përballej me gjoba të përditshme prej 500£”. (Vitin e kaluar, Margot James, një anëtar konservator i House of Commons, vuri në dukje se 28,100 kompani skoceze nuk arritën të zbatojnë një ligj të ri që kërkon që ata të deklarojnë “persona me kontroll të rëndësishëm”.

Zëdhënësi i Muzin thotë se Muzin besonte se Biniatta Trade ishte një kompani private në pronësi të mbështetësve të Partisë Demokratike të Shqipërisë. Por Muzin nuk pranoi të shpjegonte se si kishte ardhur në kontakt me Biniatta Trade. Dhe këtu lind pyetja e rëndësishme: Kush e zotëron këtë kompani që ka financuar përpjekjet e Muzinit për PD-në?

Lidhja e Rusisë

Të dhënat e korporatave britanike ofrojnë një gjurmë të rëndësishme për të ndjekur, që ofron fakte, por nuk ka përgjigje përfundimtare. Sipas regjistrimeve të veta në regjistrin britanik të korporatave, Biniatta Trade është një partneritet i krijuar nga dy kompani: Asverro Corp dhe Liminez Commerce.

Secila prej këtyre firmave ishte inkorporuar në Belize dhe liston një adresë në Belize City lidhur me kompanitë e ndryshme skematike. Nuk ka të dhëna publike për ndonjë aktivitet tregtar për Asverro ose Liminez Commerce. As duket se nuk ka ndonjë faqe interneti. Si Asverro ashtu dhe Liminez Commerce, megjithatë, janë zyrtarë të korporatave për dy kompani britanike të kontrolluara nga shtetas rusë. Kjo do të thotë që të dhënat publike në dispozicion duket se lidhin, megjithëse në mënyrë indirekte, Biniatta Trade me vetëm dy njerëz, dhe secili prej tyre është rus.

Një nga këto dy firma të lidhura me kompanitë Belizeane që ngriti Biniatta Trade quhet KF Global Management. Nuk është e qartë se çfarë bën ky partneritet me përgjegjësi të kufizuar. Nuk mban asnjë faqe interneti. Regjistrimi i saj si korporatë në Mbretërinë e Bashkuar nuk përmban kontakt telefonik. Kur u krijua në vitin 2014, dy oficerët e saj ishin kompani me bazë në të njëjtën adresë në Seychelles.

Vitin e kaluar, ajo paraqiti një dokument me regjistrin e korporatave britanike duke vënë në dukje se një shtetas rus me emrin Konstantin Ferulev kishte “ndikim apo kontroll të rëndësishëm” mbi firmën. Një tjetër dopozitim i korporatës në Mbretërinë e Bashkuar përfshin një adresë për Ferulev në një qendër biznesi në qendër të Moskës, duke vënë në dukje se zyra e tij ishte në katin e shtatë. Mother Jones dërgoi një gazetar rus në këtë adresë dhe administratorët e ndërtesës thanë se nuk kishte zyra në katin e shtatë. (Ashensori shkon vetëm në katin e gjashtë.)

Ferulev, sipas të dhënave të bizneseve ruse, është renditur si drejtor i përgjithshëm dhe aksionar kryesor i disa bizneseve ruse tashmë jo funksionale. (Ai nuk mund të kontaktohej për komente).
Kompania e dytë britanike që ka Asverro dhe Liminez Commerce – dy kompanitë skematike që qëndrojnë pas oficerëve të Biniatta Trade – është Babyonica. Sipas të dhënave të korporatave britanike, Evgeni Sheremetyev, një rus me adresë në Moskë, kontrollon 75 për qind ose më shumë të të drejtave të votimit në Babyonica. Firma ka një faqe interneti që promovon një linjë produktesh të produkteve të shëndetit organik për foshnjat. Por numri i telefonit që ai liston për zyrën e saj në Moskë del pa përgjigje kur thirret. Dhe kur një gazetar i “Mother Jones” telefonoi numrin e telefonit për Babyonica në Londër, një burrë me një theks rus – i cili do ta identifikonte veten vetëm si “Frank” – së pari tha se numri ishte për linjën e mbështetjes së klientit të Babyonica në Winnipeg të Kanadasë. Gazetari i “Mother Jones” pyeti se si mund të arrijë Sheremetyevin dhe Frank tha se nuk ka pasur asnjë person me atë emër, se gazetari kishte numrin e gabuar dhe se kjo nuk ishte në fakt një zyrë apo qendër telefonike për Babyonica. Pasi refuzoi të emërojë kompaninë që gazetari kishte telefonuar, Frank u ofroi t’i dërgonte asaj faqen e internetit të kompanisë, por vetëm përmes postës elektronike. Ai e udhëzoi atë për të shkruar në një adresë e-mail të mbështetjes së klientit në një adresë emailu me .su. “Su” është prapashtesa e internetit e vendosur dekada më parë në Bashkimin Sovjetik, dhe sot ky domain i vjetër dhe i keq rregulluar është bërë një parajsë për krimin kibernetik. (Një email i dërguar në atë adresë nuk u përgjigj).

Sipas të dhënave të korporatave ruse, Sheremetyev zotëron një kompani të shërbimeve ligjore që fitoi të paktën një kontratë të qeverisë ruse. Ai gjithashtu është aksionar në dy firmat ruse të përfshira në dyqanet franchising të sandviçeve të Subway. Në llogarinë e Instagram, Sheremetyev ka postuar një imazh të produkteve të Babyonica. Në një post tjetër, ai tha se kishte aftësinë për të organizuar marrëveshje biznesi me kontakte në Shtetet e Bashkuara dhe u tha ndjekësve t’i shkruanin atij direkt për informacione të mëtejshme. Një kërkesë për informacion e dërguar nga Mother Jones nuk morri përgjigje. Në dhjetor, Babyonica parashtroi një kërkesë që rregjistrimi në korporatat e Britanisë të zhdukej. Më 2 janar, Regjistruesi i kompanive njoftoi se firma ishte planifikuar të shpërbëhej më 2 mars.
Për të përmbledhur: Dy kompanitë skematike që formuan Biniatta Trade, e cila nënvizoi përpjekjet lobuese të një operuesi të lart republikan që punonte për partinë opozitare konservatore të Shqipërisë, janë zyrtarë të dy kompanive të tjera të kontrolluara nga shtetasit rusë.

Çfarë tjetër dihet për Asverro dhe Liminez Commerce? Jo shume. Ata kanë formuar kompani të tjera skematike që ndajnë të njëjtën adresë në Edinburg si Biniatta Trade. Këto dy firma krijuan një partneritet në vitin 2016 dhe kishin një veçori veçanërisht të veçantë. Kjo kompani skematike në Edinburg, e quajtur Talanta Business LP, paraqiti një dosje në regjistrin e korporatave britanike duke vënë në dukje se që nga mesi i qershorit 2017, 75 për qind ose më shumë nga pasuritë e saj dhe të drejtat e votës kontrolloheshin nga Leryam Dvorkin, një qytetar amerikan që jetonte në San Francisko .

Dvorkin nuk duket një zgjedhje e natyrshme për të kontrolluar një kompani skematike jashtë vendit. Sipas një profili personal që ai ka postuar në një rrjet social rus të quajtur Odnoklassniki, Dvorkin, i cili ka lindur në Bashkimin Sovjetik, është 75 vjeç dhe dikur ka punuar në Bjellorusi për Gazprom, kompani e madhe e gazit natyror pjesërisht në pronësi të qeverisë ruse . Dhe faqja e tij të LinkedIn shënon se ai ishte një vlerësues për një kompani të vogël lokale në San Francisco të quajtur Svala Construction. (Fotot e tij mbi Odnoklassniki kryesisht tregojnë atë dhe një grua që duket afër moshës së tij në poza tipike turistike). Kur një gazetar i Mother Jones telefonoi një numër telefoni të listuar për Dvorkin, një grua që tha se ishte gruaja e tij u përgjigj. Ajo dukej e befasuar kur u informua se ai ishte regjistruar si personi që kontrollonte një kompani skematike jashtë shtetit. “Në Skoci?” pyeti ajo në gjuhën ruse. “Ai nuk ka kompani në Skoci”. Më pas ajo u zemërua, kërkoi që gazetari të mos e telefononte përsëri dhe mbylli telefonin. Një tjetër i afërm i Dvorkinit i tha Mother Jones se Dvorkin dhe gruaja e tij ishin dikur viktima të vjedhjes së identitetit dhe nuk donin të flisnin me gazetarët.
Asverro dhe Liminez vitin e kaluar secili u bë partner i një firme me qendër në Glasgou të quajtur AFG International LP, e cila raportoi se të drejtat e saj të votimit kontrolloheshin nga një shtetas rus 35-vjeçar i quajtur Iurii Ivanov nga Shën Petersburgu.
Nga rekordet e pakta publike, është e vështirë të thuhet se çfarë Asverro me bazë në Belize dhe Commerce Liminez bëjnë përtej formimit të kompanive skematike në Skoci dhe që shërbejnë si oficerë për të paktën dy firma britanike të kontrolluara nga rusët. Të dhënat në dispozicion të korporatës nuk identifikojnë personin ose personat që kontrollojnë Asverro dhe Liminez Commerce.
Lidhjet ruse të Asverro dhe Liminez Commerce, megjithatë, mund të jenë të rëndësishme për lidhjen Biniatta Trade-Shqipëri.
Rusia ka qenë prej kohësh në përplasje me Shqipërinë, duke refuzuar të njohë pavarësinë e Kosovës, e cila në vitin 2008 u shkëput nga Serbia, aleati i Moskës dhe që ka një shumicë me shqiptarë etnikë. Dhe qeveria e Vladimir Putinit nuk ka qenë një tifoz i BE-së dhe zgjerimit të saj. Qeveria e Kryeministrit shqiptar Edi Rama është një nga më pro-BE-së dhe pro-perëndimorët në Ballkan – dhe jo në marrëdhënie të mira me regjimin e Putinit. Në shkurt të vitit 2017, Rama paralajmëroi për rritjen e ndikimit rus në Ballkan duke vënë në dukje se “politikat ruse nuk korrespondojnë me ambiciet e Ballkanit për t’u bashkuar në BE-në”. Disa javë më vonë – pak para se Muzin të kontraktohej nga Partia Demokratike e Shqipërisë dhe Biniatta Trade -Moska akuzoi Ramën për komplot me NATO-n dhe BE-në për të imponuar një qeveri pro-shqiptare në Maqedoninë fqinjë. Ministria e Jashtme ruse pretendoi se qeveria e Ramës po përpiqej të zgjeronte ndikimin e saj në Malin e Zi, Serbi dhe Greqi si pjesë e një komploti për të krijuar një Shqipëri të Madhe.
Menjëherë pas kësaj, Basha, udhëheqësi i PD-së, mbajti një takim shumë të promovuar me ambasadorin rus në Shqipëri dhe kjo shkaktoi një rreri reagimesh. “Ishte një ndryshim për një politikan të rangut të lart që të angazhohej hapur me Rusinë,” vëren Fred Abrahams. “Për shkak të pro-amerikanizmit të shfrenuar në Shqipëri, do të ishte e pamendueshme që një politikan ta bënte këtë më parë”. Rama akuzoi opozitën se po mbështetet nga të huajt.

About The Author

Related posts